31 Mayıs 2017

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi


Zeytinyağlı yaprak sarmasını sevmeyenimiz yoktur sanırım. Türk mutfağının lezzetli olduğu kadar yapılışı meşakkatli bu yemeği, aynı zamanda ikram edilen kişiye verilen değerin de bir göstergesi olsa gerek...



Zeytinyağlı Yaprak Sarması İçin Malzemeler

500 gram asma yaprağı
2 adet limon
Zeytinyağı

İç harcı için;

2 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
Karabiber
Kimyon
Nane
Tuz
1 çay bardağı zeytinyağı

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapılışı

Öncelikle asma yapraklarını 10-15 dakika sıcak suda bekletiyoruz.

İç harcını hazırlamak için soğanları küçük parçalar halinde doğruyoruz. Geniş bir tencere içerisinde zeytinyağında, pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Pirinci yıkayıp süzdükten sonra soğanların üzerine ekliyoruz. Baharatlar, salça ve tuzu da ilave ettikten sonra kısık ateşte 10 dakika karıştırıyoruz. Ben iç harcına bir çay kaşığı tarçın ve toz şeker de ekliyorum dilerseniz kuş üzümü ve fıstık da koyabilirsiniz. Ocağı söndürdükten sonra içine bir çay bardağı su ekleyip kapağını kapatarak yarım saat demlenmeye bırakıyoruz.


Demlenen iç harcımızı geniş bir kaseye alıyoruz ve sarma işlemine başlıyoruz.  


Yaprağın geniş kısmına yarım çorba kaşığı iç harç koyup yanlardan kapatarak rulo gibi sarıyoruz.





Bu işleme yapraklar bitene kadar devam ediyoruz.


Yaprak sarmalarım pişirmeye hazır...


Aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye dizdiğimiz sarmaların üzerine zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyip dağılmamaları için bir tabakla kapatıyoruz. 3 su bardağı kadar su ilave ederek kısık ateşte suyu çekilene kadar pişiriyoruz.


Afiyet olsun…