13 Mayıs 2017

Fener-Balat Turu



Merhaba

Geçtiğimiz günlerde oldukça keyifli bir Fener-Balat turu yaptım. 

Hi there

In the past few days I took a pleasant trip in Fener and Balat districts of Istanbul.    


İstanbul'un tarihi ve renkli mimarisiyle dikkat çeken bu birbirine komşu semtleri, tamamlanan restore çalışmaları ve birer birer açılan sevimli mekanlarıyla son zamanlarda ilgi odağı haline gelen ve ziyaretçi akınına uğrayan yerler arasında bulunuyor.

These neighborhoods became popular with the opening of new places.




Ben Fener'e Eminönü Sirkeci iskelesinden yürüyerek ulaştım. Yürüyüşüm esnasında Mısır Çarşısını da gezmiş oldum. İlk olarak Fener Rum Lisesini görmek istedim.

I went on foot to Balat from Eminönü Sirkeci Pier. I also visited the Egyptian Bazaar. First, I wanted to see the Fener Greek High School.


Sancaktar yokuşundaki bu görkemli bina 1881 yılında ünlü mimar Kostandin Dimadis tarafından inşa edilmiş. Fransa Marsilya'dan getirilen tuğlalarla yapıldığı için "kırmızı okul" olarak da anılıyor.

This historical and splendid structure on the Sancaktar Street was built with bricks brought from France. Also known as "red school". The school was built in 1881.
  

Önceleri farklı binalarda eğitim veren Fener Rum Lisesi; 563 yıllık bir geçmişe sahip. İstanbul'un fethinden sonra 1454 yılında Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı anlaşma ile kurulmuş ve bugüne dek aralıksız eğitim öğretime devam etmiş.

The school had been in a different building before. Because of that it has 563 years of history. 



Osmanlı döneminde Fener semti rumların, Balat ise İspanya'dan gelen musevi ailelerinin yaşadığı bölgelermiş. Bu renkli ve zengin kültüre sahip halklar İstanbul'a birbirinden değerli mimari eserler kazandırmışlar.

Greek and Jewish families were lived here during the Ottoman Empire. These rich cultured people built valuable architectural monuments to Istanbul.



Günümüzde giderek popüler hale gelen ve peş peşe yeni cafe ve restoranların açıldığı Fener ve Balat'ta; eski İstanbul'un mahalle kültürü de halen yaşatılıyor. Her sokakta karşınıza çıkan küçük bakkal dükkanları rengarenk evler ve koşturarak oyun oynayan semt çocukları, gelen ziyaretçilere hem geçmişe dönmüş hissi yaratıyor, hem de fotoğraf çekmek için harika kareler ortaya çıkarıyorlar. Bu nedenle bölge fotoğraf severlerin uğrak yeri olmuş durumda ve pek çok dizi çekimleri de burada yapılıyor.

Old neighborhood culture of Istanbul still continues at Fener and Balat. You can see here small grocery stores, colorful houses and children playing around. A great place to take pictures.
 







Fener ve Balat sokaklarında her şey fotoğraf çekmek için düzenlenmiş gibi klasik arabalar, motorlar, bisikletler adeta o köşeye süs niyetine bırakılmış. Kediler bile poz vermeye alışmışlar sanki. Tuhaf bir uyum ve dinginlik var.

The streets look like a movie set. Classic cars, motorcycles, bikes and cats seem peaceful.









Şık dekorasyonlarıyla göz dolduran cafe ve restoranların yanında mahalle esnafının tarihi dükkanlarına, kahvehanelere, antika ve vintage mağazalarına da rastlayabilirsiniz.

There are also stylish cafes, restaurants and vintage stores.






Türk kahvemi Fener Rum Patrikhanesi'nin yakınlarında bulunan Sedosh Cafe'de içtim. Tarihi bir rum binasında bulunan Cafe, binayla bütünleşen klasik dekorasyonuyla dikkat çekiyor.

I drank Turkish coffee at Sedosh Cafe. This place has beautiful and classical decoration.





İnstagramda sık sık görüp merak ettiğim Rag'n Roll vintage'a da uğradım. Vintage takıları ve aksesuarları inceledim.

I visited the Rag'n Roll Vintage Store, vintage accessories were great.






Son olarak Fener Rum patrikhanesinde bulunan Aya Yorgi kilisesini gezdim.


12. yüzyılda inşa edilen kilise Haliç kıyısında, Ali Paşa Caddesi ve İncebel sokağı arasında yer alıyor ve Ortodoksluğun merkezi kabul edilen Fener Rum patrikhanesine ev sahipliği yapıyor. Hafta içi saat 16:00'ya kadar ziyaret edilebilir.

Finally I visited the church of Aya Yorgi. Built in the 12th century, the church is located near the Golden Horn.




Fener-Balat turumu tamamladıktan sonra tekrar Eminönü-Sirkeci iskelesinden feribota binerek güzel anılarımla evime döndüm.

Sevgiler...

After the end of the day trip, I returned home by ferry from the Eminönü Pier.

See you...


KIYAFETLER
Kimono: Mango
Bluz: Koton
Kolye: Si Belle Bijoux
Jean: Mango
Saat: Daniel Wellington
Güneş gözlüğü: Mango
Ayakkabı: Nike
Çanta: Mango